"Csipkerózsika” Projekt
A nagycsoportos óvodások körében szervezett vizsgálat, mely segít kiszűrni a lappangó coeliákiát – lisztérzékenységet –.
Lisztérzékenység (Coeliakia vagy Glutén Szenzitív Enteropátia)
- A tejcukor érzékenység után a másik leggyakoribb táplálkozási allergia.
A lisztérzékenység előfordulási gyakorisága 1:65, az eddig vizsgált populációkban.
- Korai felismeréssel és kezeléssel a súlyos betegség kialakulása, valamint a nem kezelt betegség miatti későbbi szövődmények (pajzsmirigy betegségek, cukorbetegség, csontritkulás, májbetegség, idegrendszeri betegség, egyes rosszindulatú daganatok) megelőzhetők. A diagnózis néhány célzott vizsgálattal rövid idő alatt és megbízhatóan felállítható.
- A felismert betegség nyomán megkezdett gluténmentes diéta segítségével javul az életminőség, sőt gyakran javulás áll be a társuló betegségeknél is.
- A betegség tünetei jól reagálnak a terápiára, és életre szóló diétával a szövődmények, köztük a számos autoimmun betegség, és az ezek kezelése kapcsán jelentkező költségek elkerülhetők.
- A vizsgált populációban az előfordulási gyakoriság 1:65 volt.
- Az előfordulási gyakoriság 1:74 volt.
- A jelzett településeken a kiszűrt gyermekek aránya azonos a Jász-Nagykun-Szolnok megyei szűrés eredményével.
- Dr. Bálint Levente - belgyógyász, gasztroenterológus, háziorvos
- Pusztai János - elnök, Lisztérzékenyek Egyesülete, Szolnok
- Pusztai Jánosné - Egészségfejlesztési Szakember, Védőnő
Glutén-érzékenység vizsgálat
A gluténérzékenységet több elnevezéssel is illetik, leggyakoribbak a cöliákia (vagy coeliakia) és a lisztérzékenység, ami egy autoimmun betegség, egyesek örökletesen hajlamosak rá, azonban nem teljesen tisztázott, hogy kinél, mikor és miért alakul ki.
A gluténérzékenységet ételintolerancia-teszttel mutatják ki, általában vérből végzett laborvizsgálattal. A vérből végzett vizsgálat bármikor elvégezhető, és mindössze egy tűszúrásnyi kellemetlenséggel jár.
Érdemes olyan helyen végeztetnünk a vizsgálatot, ahol szakképzett egészségügyi tanácsadó és szakorvos segít az eredmények értelmezésében, illetve akivel meg tudjuk beszélni az eredményt és a személyre szabott kezelési lépéseket.
A gluténérzékenység egyedüli terápiája a gluténmentes diéta.
Számos kellemetlensége dacára némiképp a „legszerencsésebb” autoimmun betegség, mert ismerjük azt az anyagot (a glutént), ami az autoimmun folyamatot fenntartja. Ha glutén egyáltalán nincs az étrendünkben, megszűnik az autoimmun reakció is.
A gluténérzékenység időben történő felderítése és a diéta betartása esetén, minden szempontból egészséges életet élhetünk.
A gluténérzékeny.hu weboldal pedig segít ebben, többek között hetente bővítjük gluténmentes receptgyűjteményünket.
A lisztérzékenységről bővebben ide kattintva olvashat.
Gyógyszertárunk rendszeren szervez Glutén-szűrést!
Következő időpont: 2016. június 1 12.00-16.00 óra között. - BEJELENTKEZÉS
MIT EHET ÉS MIT NEM EGY GLUTÉNÉRZÉKENY? (letölthető PDF dokumentum)
MILYEN TÜNETEKKEL JÁR(HAT) A GLUTÉNÉRZÉKENYSÉG? HOGYAN ZAJLIK A VIZSGÁLAT? (letölthető PDF dokumentum)