Diós és Mákos Bejgli (glutén-mentes)
2015.12.13 18:50Diós és Mákos Bejgli (glutén-mentes)
letölthető PDF dokumentum
Hozzávalók
0,5 – 0,5 kg Mantler és Beiker liszt
(beszerezhető: www.taca.hu, vagy személyesen a Vág utcai Táplálékallergia centrumban)
25 dkg vaj vagy margarin
1 egész tojás és 2 fehérje
5 dkg porcukor
2 dkg élesztő
2 dl langyos tej
pici só
Elkészítés: Az élesztőt langyos tejjel és cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a jól felvert egész tojást és a fehérjét. Az élesztőt, porcukrot, sót, tejet gyorsan összedolgozzuk, és két órán át deszkán letakarva kelesztjük. Utána 2 vagy 4 cipót formálunk belőle. Fél cm vastagságúra nyújtjuk. Rákenjük a tölteléket, a széleit 2 cm szélességben üresen hagyva összecsavarjuk úgy, hogy a csavarás vége alul legyen. Zsiradékkal megkent sütőlemezre helyezzük, tetejét egész tojással megkenjük, sütőbe helyezés előtt az oldalait helyes villával gyengén megszurkáljuk, hogy ne repedjen fel, és 190 fokos sütőben sütjük. A sütő ajtót, ha lehet, ne nyitogassuk!
Diótöltelék
30 dkg dióbél
20 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
10 dkg mazsola
rum ízlés szerint
Körülbelül 2 dl tejet forralunk, és a keverékhez öntjük apránként, hogy ne legyen túlságosan híg. Hagyjuk kicsit hűlni és a tésztára kenjük.
Máktöltelék
30 dkg darált mák
20 dkg cukor
3 dl tej
1 marék mazsola
1 csomag vaníliás cukor
A tejet felforraljuk, hozzá öntjük, hagyjuk kicsit hűlni és a tésztára kenjük.
Jó étvágyat, Boldog Ünnepeket!
———
Vissza