Diós és Mákos Bejgli (glutén-mentes)

2015.12.13 18:50

Diós és Mákos Bejgli (glutén-mentes) 

letölthető PDF dokumentum

 

Hozzávalók

*      0,5 – 0,5 kg Mantler és Beiker liszt

*        (beszerezhető: www.taca.hu, vagy személyesen a Vág utcai Táplálékallergia centrumban)

*      25 dkg vaj vagy margarin

*      1 egész tojás és 2 fehérje

*      5 dkg porcukor

*      2 dkg élesztő

*      2 dl langyos tej

*      pici só

 

Elkészítés: Az élesztőt langyos tejjel és cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a jól felvert egész tojást és a fehérjét. Az élesztőt, porcukrot, sót, tejet gyorsan összedolgozzuk, és két órán át deszkán letakarva kelesztjük. Utána 2 vagy 4 cipót formálunk belőle. Fél cm vastagságúra nyújtjuk. Rákenjük a tölteléket, a széleit 2 cm szélességben üresen hagyva összecsavarjuk úgy, hogy a csavarás vége alul legyen. Zsiradékkal megkent sütőlemezre helyezzük, tetejét egész tojással megkenjük, sütőbe helyezés előtt az oldalait helyes villával gyengén megszurkáljuk, hogy ne repedjen fel, és 190 fokos sütőben sütjük. A sütő ajtót, ha lehet, ne nyitogassuk!    

 

Diótöltelék

*      30 dkg dióbél

*      20 dkg cukor

*      1 citrom reszelt héja

*      10 dkg mazsola

*      rum ízlés szerint

 

Körülbelül 2 dl tejet forralunk, és a keverékhez öntjük apránként, hogy ne legyen túlságosan híg. Hagyjuk kicsit hűlni és a tésztára kenjük.

 

Máktöltelék

*      30 dkg darált mák

*      20 dkg cukor

*      3 dl tej

*      1 marék mazsola

*      1 csomag vaníliás cukor

 

A tejet felforraljuk, hozzá öntjük, hagyjuk kicsit hűlni és a tésztára kenjük.

Jó étvágyat, Boldog Ünnepeket!

Vissza