Illóolajok a XXI. századi gyógyászatban

2018.09.19 07:25

Az Aromax antibacteria spray-k, az Aromax illóolajok  és a Medisana Aroma Diffúzor kapható a Vízöntő Gyógyszertárban.

ANTIBACTERIA LÉGFRISSÍTŐ SPRAY-K

Az Antibacteria légfrissítő sprayk kiváló minőségű, antimikrobiális hatású illóolajokat tartalmaznak, melyek a megfázásos, őszi-téli időszakban a levegő tisztítására alkalmazhatóak. Mit is jelent ez? Például a borsosmenta is antimikrobiális hatású, tehát képes elpusztítani a baktériumokat, gombákat és vírusokat.

Az Antibacteria termékcsalád emellett füstös, nehezen szellőztethető helyiségek levegőjének frissítésére az év bármely szakában használható. Kellemes illatuknak és speciális összetételüknek köszönhetően szekrények illatosítására (textildarabra vagy papírzsebkendőre fújva és a szekrénybe helyezve), illetve potpourrira permetezve is használhatók.

A légzéskönnyítő illóolajokat tartalmazó, friss illatú keverékkel környezetünkben olyan légkört teremthetünk, ahol felszabadultan lélegezhetünk.
A koncentrált összetétel lehetővé teszi, hogy 1-2 fújásnyi permet hosszú ideig kellemes, friss illatot biztosítson.

ILLÓOLAJOK

Az illóolajok örténelme

Az illóolajos növényeket és azok illatos/aromás anyagait az évezredekkel ezelőtti ősi civilizációkban – India, Kína, Egyiptom – is használták testápolásra, gyógyításra, vallási szertartások nélkülözhetetlen részeként, szerelmi csábításokra, járványok terjedésének megállítására, vagy a halottak bebalzsamozására. Az ősi Indus-völgyi civilizációt feltáró ásatások során a mai Pakisztán területén i.e. 3000-ből származó terracota „desztilláló készüléket”, valamint parfümök tárolására használt edényeket találtak, mely arra utal, hogy 4-5 ezer évvel ezelőtt az illóolajos növényeknek nem csupán a kivonatait, hanem a desztillátumát (illóolajban gazdag kivonatát) is használták.
Az illatos olajok és gyanták a föníciai kereskedők révén jutottak el Keletről az Arab-félszigetre, majd onnan a mediterrán területeken fekvő ókori görög és római birodalomba.
Az illóolajok használata a középkori Európában először Spanyolországban, később Dél-Franciaországban vált ismertté, majd mindenütt elterjedt. A kolostorokban igen magas szintre emelték a gyógy- és illóolajos növények termesztését, e növények és az illóolajok használatát.
A gyógy- és aromás növények, valamint illóolajok széles körű alkalmazása azonban a vegy- és gyógyszeripar fejlődésével és térhódításával egy időben fokozatosan háttérbe szorult. Mintegy 100 évvel később ismét kezdték fel- és elismerni azt, hogy a növényi anyagok – köztük az illóolajok – „természet adta” gyógyhatása mással nem pótolható.

Az illóolajok hatásai

Alkalmazásuk, illetve kiválasztódásuk helyétől függően az alábbi főbb hatásokkal rendelkeznek:

  • antimikrobiális hatás (baktériumok, gombák szaporodását, fejlődését gátló hatás) – valamennyi szervrendszernél számolhatunk e hatás érvényesülésével (néhány ismertebb antimikrobiális hatású illóolaj: cickafark, citronella, eukaliptusz, fahéj, kakukkfű, kamilla, levendula, szegfűszeg, teafa),
  • légutakra gyakorolt hatások: számos illóolaj a tüdőn keresztül választódik ki, elősegíti a légutakban letapadt kórós váladék elfolyósítását és kiürülését, melynek köszönhetően javul a légutak átjárhatósága (ilyen hatásokkal bíró olajok: ánizs, édeskömény, erdeifenyő, eukaliptusz, niaouli, törpefenyő); emellett egyes illóolajoknak (pl. kakukkfű) a hörgők görcsét oldó hatásával is számolni lehet,
  • bőrvörösítő hatás: az illóolajok külsőleg alkalmazva fokozzák a bőr és az izomszövetek vérellátását, és a mélyebb szöveti rétegekbe jutva fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatást is kifejtenek (ilyen hatású olajok: boróka, borsosmenta, erdeifenyő, eukaliptusz, kámfor, rozmaring),
  • emésztőrendszerre gyakorolt hatások: belsőleges alkalmazásnál leginkább az étvágyjavító, szélhajtó, görcsoldó és az epehajtó hatások érvényesülnek (ilyen hatású olajok: ánizs, borsosmenta, édeskömény); külsőleges alkalmazásnál, például a kisgyermekek bélgörcsének kezelésére szánt, ánizs vagy édeskömény illóolajat tartalmazó masszázsolajnál, csak az enyhe görcsoldó hatással számolhatunk,
  • vizeletkiválasztó-rendszerre kifejtett hatások (fertőtlenítő, vizelethajtó és görcsoldó): ilyenre példa a borókaolaj,
  • nyugtató hatás: ilyen hatású például a citromfű és a levendula olaja.

AROMA DIFFÚZOR

Illóolaj párologtatás ultrahangos technológiával, mely kellemes illattal árasztja el az egész helyiséget.

 

Tulajdonságok:

  • Magas hatékonyságú mikro-szemcsés porlasztás
  • Automatikus kikapcsolás a víztartály kiürülésekor
  • Beállítható működési időtartam: 2 vagy 4 óra
  • Színváltós, wellness világítás LED fénnyel, 5 féle szín
  • Energiatakarékos, halk működés
  • Garancia: 3 év

 

Műszaki adatok:

  • Teljesítmény: 12 W
  • Méret: 13,2×13,2×14,5 cm
  • Súly: 250 g
  • Víztartály kapacitása: 300 ml
  • Maximális porlasztás: 55 ml/óra
  • Működési idő: kb. 5-9 óra

 

Tartozék: adapter

 

ILLÓOLAJOK A XXI. SZÁZADI GYÓGYÁSZATBAN

Illóolajok a XXI. századi gyógyászatban C. cikk letöltéséhez kattintson ide)

 

(forrás: aromax.hu, Illóolajok a XXI. századi gyógyászatban Böszörményi Andrea1 , Darvas Gergely2

 

Vissza